Çift çene ameliyatı sonrası yaşanan süreç nedir ?

22.07.2016 14:39

Cerrahi için hastane rutinleri

1.  Size ameliyat için bir gün verilir, sabah erken aç karnına (ameliyattan önce yaklaşık 6 saat aç olmanız gerekli) olacak şekilde hastaneye çağrılırsınız, sabah duş almanız uygun olur. Ameliyat öncesi tetkikler için kan alınır.

2.   Ameliyat sonrası uyanana dek ayılma odasında kalabilirsiniz.

3.   Anestezi doktoru tarafından uygun görüldüğünde kattaki odanıza veya yoğun bakıma alınırsınız.

4.   Ağzınız şişebilir ve muhtemelen ilk 24 saat içinde kesi yapılan yerlerden kan sızabilir. Çene ucunda, çene altında ve yanaklarda şişlik ve morluklar olabilir. Bu şişlik ve morluklar ameliyatta yapılan işlemlere ve bazen de kişinin özelliklerine göre çok fazla olabilir. Ağzınızdaki ve çenedeki şişmelerin bir kısmını engellemek için gece 2-3 yastıkla başınızı yükseltecek şekilde yatmanız gerekebilir.

5. Ameliyat sonrasında doktorunuz uygun gördüğünde taburcu olabilirsiniz. Bu sizin kendinizi nasıl hissettiğinize, ne kadar ödeminizin (şişlik) olduğuna ve damar içi sıvı verilmesine ihtiyaç olup olmadığına bağlıdır.

6. Dişlerinize bağlanacak destekler ve/veya teller ve çoğunlukla plastik splintler olacaktır. Bu araçlar iyileşmenizi sağlamak için dişlerinizi ve çenenizi hareketsiz bir şekilde tutmaya, doğru bir şekilde yerleşmeye ve cerrahi bölgeyi korumaya yarar. Splint ihtiyacı çeşitlilik gösterebilir ve cerrahi öncesinde konuşulmalıdır.

7. Ağız temizliği (hijyeni) iyileşmeyi hızlandırır ve son derecede önemlidir. Lütfen ağzınızı her yemekten sonra bol su ile çalkalayın ve daha sonra verilen ilaç veya dezenfektan solüsyonu tarif edildiği gibi hazırlayarak tekrar ağzınızı çalkalayın. 3-4 gün sonra dişlerinizi ve (varsa) diş tellerinizi temizlemek için çocuk diş fırçası (küçük ve yumuşak) ile nazikçe fırçalayın. Dişetlerinizdeki kesi yerlerinden uzak durduğunuza emin olun.

 8. Beslenme şekli ameliyat sonrası bakımınızda önemli bir yer alır. Ağız içinden kesi yapıldığı durumlarda doktorunuzun uygun göreceği birkaç gün sadece sıvı gıdalar ile beslenmeniz gerekir. Daha sonra yumuşak gıdalar ile beslenmeye başlayacaksınız. Doktorunuz uygun olduğunu bildirdiğinde normal beslenmeye geçebilirsiniz.

9. Ağız temizliği için size gargara önerilecektir, gargarayı 7-10 gün kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu gargaraları kullanmanız çok önemlidir. Her zaman her yemekten sonra mutlaka kullanmanız gerekir. Ayrıca dudağınıza sürmek için vazelin veya vazelinli bir krem verilecek ve bunu dudağınıza düzenli olarak sürmeniz istenecektir.

10. Ameliyat sonrasında doktorunuz uygun gördüğünde antibiyotik kullanmanız gerekecektir. Lütfen bitene kadar ilaçlarınızı size reçete edildiği şekilde alın. Enfeksiyon gelişmesini önlemek için ilaçlarınızı almanız çok önemlidir. Antibiyotiklere veya diğer ilaçlara karşı herhangi bir istenmeyen reaksiyon geliştiğinde hemen doktorunuza haber verin, kendi kendinize ilaçlarınızı kesmeyin.

 11. Ağzınızdaki dikişler eriyebilen türdendir. Temiz bir şekilde tutmak dışında özel bir bakım gerektirmezler. Bakterilerin dikişlere yapışmasını engellemek için ağzınızın içini temiz tutmak çok önemlidir. Ciltte dikiş var ise genellikle 5-7 günde alınır. Ağız içindeki dikişler 1-2 ay içinde eriyip giderler. Bazılarını tükürürseniz bu normaldir ve endişelenmenize gerek yoktur.

 12. En az 2 hafta okulunuzdan uzak kalacaksınız. Okula kendinizi gidebilecek kadar iyi hissettiğinizde dönebilirsiniz bu da genellikle 2-3 haftadan sonra olacaktır. Sıvı gıdanızı ve ağız temizleyicinizi yanınızda götürmeyi unutmayın.

 13. Okula döndüğünüzde beden eğitimi dersleri dışında diğer normal aktivitelerinizi yapabilirsiniz. 3 ay kadar aktif sporla ilgilenmenize izin verilmeyecektir. Eğer bu konuyla ilgili bir belge istenirse memnuniyetle size yazılı bir rapor tarafımızdan verilecektir.

 14. Ameliyat sonrası doktorunuz sizi ne zaman kontrole çağıracağını size bildirecektir. Bu sırada doktor iyileşme sürecinizi kontrol ederek iyileşmenizi daha da hızlandırmak için bilgi gerekli bilgiler verecektir.

15. Hastaneden taburcu olurken diş hekiminizden (ortodontist) ilk görüşme için randevu almayı unutmayınız.    

16. Evinizde tel kesici ve lastik kesici bir makas bulunmalı, ağzınız kitli iken (intermaksiller tespit) bulantı veya nefes darlığı olursa lastikleri ve telleri hemen kesmeniz gerekir.

17. Ağzınızdaki şişliklerin inmesi biraz zaman alacaktır. İlk 3 haftada çok belirgin olarak şişliklerde azalma olmasını bekleriz. Ancak tam olarak çenenin şekillenmesi 3-6 ay sürecektir.

18. Mümkün olduğunca rahat olun ve çok fazla konuşmamaya çalışın.  Evde dolaşmak için ayağa kalkabilirsiniz, hatta sürekli yatmaktansa sık olarak hareket etmeniz faydalı olacaktır. Ancak kesinlikle ağır eşya taşımamanız ve ağır egzersizlerden kaçınmanız gereklidir. Başınız daima kalbinizin seviyesinden yukarda olacak şekilde yatarsanız şişlikleriniz daha hızlı inecektir.

19. Ameliyat sonrası depresyonun (moral bozukluğuna bağlı kendini kötü hissetme) herhangi bir ameliyattan sonra olması yaygındır. Bu depresyon, genelde ameliyat sonrası oluşan, görünüş ile rahatsızlık ve korku duyma, aktivite ve hareketlerde kısıtlama ile ilgilidir. Bu duygular, görünüşünüzün düzelmesiyle ve normal aktivitelerinize dönünce kaybolacaktır.

Ortognatik hasta bakımında uyum içinde çalışan geniş bir takım görev almaktadır.

1. Plastik cerrah

2. Ortodontist

3. Anestezist

5. Hemşireler ve hastanede çalışan sağlık uzmanları

—————

Geri